Obento & DON

Lunch box

Obento & DON


Op afspraak kunnen we voor grote groepen (min. 20 personen) ook maaltijden aanbieden in de vorm van ‘Bento’ of ‘Don’. Afhaling is mogelijk op een vast punt in Gentbrugge of, in onderling overleg, in Sint-Denijs-Westrem. Onder bepaalde voorwaarden is levering in regio Gent mogelijk.Wat is Obento?


Een bento is, eenvoudig gezegd, een ‘bereide maaltijd om mee te nemen’. Basisbestanddelen zijn witte rijst, groenten, vlees en/of vis. Er worden verschillende ingrediënten gebruikt om tot een rijke combinatie van voedingselementen te komen. Gezond evenwicht is het kernbegrip. Een bento kun je gewoon koud eten, maar hij is ook gemakkelijk op te warmen in de microgolfoven.


In Japan zijn bento’s alom aanwezig en verkrijgbaar: in stations, in convenience stores, in supermarkten, of in speciale bento-winkels, waar je ze warm en vers kunt kopen. Handgemaakte bento’s worden van thuis meegenomen naar school of het werk.


De gewoonte om bento te eten heeft een lange geschiedenis in Japan. Al in de 16de eeuw werden ze geserveerd in de typische doosvorm die ze vandaag nog steeds hebben, en genuttigd bij de theeceremonie of bij samenkomsten zoals hanami (het bewonderen van de kersenbloesems). Sinds de 17-18de eeuw worden bento’s gegeten tijdens de pauze van het kabuki- of noh-theater, en toen al waren er tal van kookboeken speciaal gewijd aan de bento-kunst.


De bento-traditie, oorspronkelijk een symbool van moeders liefde, is dan ook sterk ontwikkeld in Japan is, en ze blijft zich nog steeds ontwikkelen in de meest uiteenlopende vormen en variaties, zoals men ook in bestaande woorden ziet zoals eki-ben (‘station-bento’; veel stations in Japan hebben namelijk hun eigen specialiteit), aisai-bento (‘bento van mijn teerbeminde’, zoals een man de bento noemt die zijn dierbare echtgenote heeft klaargemaakt), kyara-ben (‘character-bento’, waarbij men schattige figuurtjes aanbrengt als versiering) enzovoort.


We hopen ook jullie een lekker, gezond en evenwichtig bento-doosje te kunnen aanbieden!
Wat is Don?


‘Don’ komt van het woord ‘donburi’ (een soort diepe porseleinen kom). Bij uitbreiding verwijst het naar gerechten die in zo’n kom worden geserveerd. Ze bestaan uit gekookte rijst met daarop vlees, vis en/of groenten. Het is traditioneel een heel populair soort ‘fast food’ in Japan. Bekende voorbeelden zijn ‘tendon’ (met tempura)  en ‘oyakodon’ (met kip en ei, letterlijk: ‘ouder en kind’).

Vraagjes?


Wil je meer informatie? Heb je een specifieke vraag? Of wil je gewoon een bestelling plaatsen, neem dan contact op via : info@gohan.be